Mad,  Teknologi

Byg en ovn – fire modeller

Simpel pizzaovn

Vi taler her om en udendørs-ovn. Den er uden låger og skorsten.

Der findes avancerede måder at bygge en pizzaovn på, så den lever op til de højeste standarder for effektivitet. Fælles for dem er, at de koster kassen, og at de tager meget lang tid og stort besvær at bygge. Men hvad nu, hvis vi er villig til at gå på kompromis med de ultimative standarder, som er nødvendige i professionelle pizzariaer, for at det kan betale sig at bage pizza og brød og varme lasagne osv. til 100vis af kunder daglig med så lidt varmespild som overhovedet muligt. Du og din familie og dine venner til en social event har jo ikke brug for at overholde den slags kommercielle standarder.

MEN vi går ikke på kompromis med én standard: Denne ovn skal være i stand til at præstere en seriøs høj temperatur, så en pizza bliver perfekt på under 5 minutter. Vi taler om tæt på 400 graders celsius.
Og hvad nu, hvis vi påstår, at det kan lade sig gøre med en stak byggeaffald – eller et billigt køb hos byggemarkedet?

Ingredienser – pris:

En pose granitskærver – 35 kr.
To fliser på 60 x 60 x 4 – 330 kr.
49 mursten – en palle med 80 kan fås for 486 kr.
I alt uden genbrugsmaterialer max: 851 kr.
I alt med genbrugsmaterialer: helt ned til 0 kr.

Hvis du gør dig lidt umage, kan du uden tvivl finde 50 genbrugs-mursten for 1/3 af prisen.
25 kg Aalborg-cement koster 100 kr., og hvis du ved, hvordan man støber en flise, kan det gøres billigere. Det løser også et mindre problem – derom senere.
Ultimativt har du muligvis allerede en stak brugte mursten liggende + et par fliser.
Eller du kender en fætter, der har.

Hvis de her-nævnte materialer ligger klar, kan denne ovn samles på 2-3 timer.
Den estimerede pris skal sammenlignes med ovnprojekter til en pris af 2-3.000 kr.
En professionel pizzaoven til brænde kan koste 20.000+ kr.

Fundament

Når folk bygger hjemmebyggede pizzaovne, gør de en hel masse ud af at bygge fundament, så de ikke behøver at bukke sig ned. Det i sig selv er et helt projekt. Det kræver en gedigen horisontal betonplade lagt ovenpå et vertikalt murværk af understøttelse. Vi siger, at du er i stand til at gå i knæ og ikke at blevet en gammel kroget gigtramt – eller doven – knark, så fundamentet står direkte på jorden.

Plan jorden og tjek med waterpass. Læg et lag granitskærver eller ral, hvor det lave murværk skal stå. Hvis vi ikke stoler på vores grund og mener, at regnvandet vil underminere det, så læg et lag stabilgrus først. Eller gør en ekstra investering og læg et par store fliser 80.5 x 40.5 x 4 – pris 380 kr. i bunden. Men fliser kræver jo planering + stabilgrus + sand, og så er vi lige vidt eller værre stedt. Det skulle så være, hvis vi vil have lettere ved at feje aske væk. Bar jord er helt fin, og den bliver faktisk ‘bagt’ med tiden.

Der bruges ikke mørtel til at binde stenene. Vi ønsker utæthed for at skabe ventilation til forbrændingen.

I det første lag er der to halverede mursten yderst.
Det er ikke nødvendigt, men det vil se godt ud og stabilisere.
Skær halvt igennem med en vinkelsliber og giv det et slag med en murer-hammer, hvis du ved hvordan.

Læg herefter det første lag af mursten. I denne model af en ovn er det ingen låger, der lukker varmen inde. Derfor er der heller ikke brug for skorsten til at lukke varme og forbrændt luft ud. Alt sammen er indbygget i den åbne konstruktion. Varmespild – javel. Men husk at varme stiger til vejrs, og det udnytter konstruktionen. Den sørger også for varmecirkulation, for professionelle pizzaovne cirkulerer varmen, så pizzaen ikke bliver kulsort i den ene side og ufærdig i den anden.

Læg herefter tre lag ovenpå. Murstenene ligger forskudt, så de binder hinanden.
I 2. og 4. lag er der ikke brug for halverede mursten. Lag 3 = lag 1.

I lag 4 rykkes midterstenen baglæns. Det er for at skabe en ventilationsskakt til varmen.
I lag 5 lægges tre sten parallelt med lag 4 og forlænger skakten:

Herefter lægges den første flise. Den har dimensionerne 60 x 60 x 4:

Det er en standard-flise fra byggemarkederne.
Det er så her, det lille problem opstår. En standard-mursten er 5 cm tyk/høj, og flisen er 4 cm tyk/høj.
Hvis du er i stand til at skaffe fliser, der 5 cm tykke, så er problemet løst – jeg har ikke fundet dem.
Eller også støber du selv en flise ved at bygge en støbekasse. Det er ikke svært. Dimensionerne kan i så fald være 70 x 60 x 5, og så skal du støbe 2 af dem, for der skal være en i toppen også.

Vi har nu bygget brændselskammeret, og ovenpå bygger vi bagekammeret.

Vi kan selvfølgelig vælge at lægge et lag cement-mørtel som kompensation for at hæve flisen. Vi har ikke mørtlet murstenene, for vi ønsker ventilation, der booster forbrændingen, men her kunne vi gøre det. Faktisk kunne et lag vådt grus gøre det samme i en begrænset periode, og det kan genbruges. Det vil nok med tiden synke sammen.

En anden og mere permanent løsning er, at slibe de tre sten, der ligger bag flisen, ned til 4 cm i tykkelse/højde. Det kan gøres ved en vinkelsliber med slibeskive eller en kraftig båndpudser. En fordel ved den ikke-mørtlede teknik er, at vi til enhver tid kan skille ovnen ad og smide den op i vognen/traileren og tage med på tur. Eller flytte til sommerhuset. Hvis du vælger den, har du det perfekte transportale samlesæt for en ovn.

I lag 6 er der kun hele mursten. De er rykket ind i siderne, så de følger 60 x 60-flisen. Hvis du har valgt selv at støbe 70 x 60 x 5-fliser, så behøver du ikke at rykke ind. Midterstenen er stadig rykket baglæns til ventilationsskakten.

Lag 7 er en binding af lag 6. Her er ventilationsskakten afsluttet, og stenene på bagsiden er ikke forskudt. Der er to halve sten på forsiden. Du kan også vælge en hel sten i toppen og yderligere en halv i bunden.

Tilbage er der kun lag 8, der er endnu en flise:

Da dette ikke er en højisoleret ovn, så bliver flisen i toppen også varm. Faktisk bliver den så varm, at den kan bruges om en koge-stege-plade. Stil en støbejernspande fra starten, og du kan servere bøffer og frikadeller sammen med pizzaen.
Eller læg en rist og bag fladt brød. Tænk i det hele taget i anvendt varme.

Raket-komfur

Denne model er endnu mere simpel. Den er måske, hvad man kunne kalde for prototypen på en urovn.
Ikke desto mindre er den yderst effektiv og er meget økonomisk med brænde. Man bruge tyndt pindebrænde og kviste til at fyre med, og da cirkulationen er optimal, går det hurtigt, og der bliver meget varmt. Navnet rocket stove kommer af, at der kan stå en halv meter høje flammer op, når der er fuldt gang i den, så det nærmest ligner en omvendt raketmotor.

Start med at lægge en bund. Den kan også ligesom den simple pizzaovn stå lige på jorden, men flisen gør det blot nemmere at rydde op.

Læg en rist og et lignende lag:

I de to første murstenslag var der en halveret mursten. I de næste lag bygges en skorsten af fire hele mursten. Et raketkomfur er sin egen skorsten – det er det, der gør den så simpel:

Risten er til pindebrændet, og man fodrer bare, så længe der er brug for det.
Bunden er til aske. En raketovn er kernen i en masseovn.

Man stiller gryden eller stegepanden direkte ovenpå skorstenen. Man kan evt. lige tre-fire små sten, så flammerne kan slikke rundt om. En metalramme med støtter på ville være luksus. Det kræver, at du kan håndtere et svejseapparat, for den kan nok ikke købes i det mål.

Klassisk pizzaovn

Den klassiske pizzaovn er en dome eller en tunnel. Det er her den optimale fordeling af varme kan skabes kombineret med et minimalt varmetab.

En med smuk cementbaseret model kan ses bygget her:
How to build an outdoor pizza oven
Udover en tunne til ‘forhuset’ lavet af krydsfiner bruges der en stor gymnastikbold til domen.

Vi er på udkig efter en murstensmodel, så vend tilbage.
I den slags semi-proff ovne bruges der enten en blanding af ler, sand og halm til den indre beklædning, eller også mures der en skal op af ovnsten. Disse er mere bekostelige end almindelige mursten, men kan også klare langt større varme. Der er brug for skorsten og gerne en låge foran. Denne model har dog ingen, men den kan du selv designe.

Tandoor

En anden urovn er et hul i jorden med brænde > kul i bunden og dækket til.
Men iranerne og inderne og den kultur, der findes i tilstødende landområder som en del af denne kultur, har videreudviklet urovnen til en tandoor.

Der er forskellige måder at bruge den på:

  1. at sænke en gryde ned på kullene og lægge låget på
  2. at hænge emnet ned fra tværstænger eller et kryds i toppen og lægge låget på
  3. at klaske brød op på siderne
Det, der ligner mursten, er fake, det er bare striber, der er lavet i cementen, så egentlig synes jeg, det er unødvendig dekoration.
Men resten er ikke fake, der er mursten på indersiden, ler + sand i mellemlaget og cement på udenpå. Den lille låge skal findes som tilbehør til brændeovne, for glasset skal være varmefast. Det kunne også være rent metal eller endog støbt i beton, men så kan man ikke se, hvad der vælter ud indefra.

Denne model er en overjordisk model, hvor der er en luge i bunden til at supplere med brænde undervejs.
Her skal man selvfølgelig vide, at rå brænde giver flammer, der brænder emnerne af fra neden.
At have et bål ved siden af, der frembringer kul, er
løsningen. På denne måde kan man holde gang i ovnen i lige så lang tid, det kræver.

Sådan laver du en smuk tandoor fra røde mursten og ler

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *