Essay,  Historie,  Religion

Tvekamp med Gud i ryggen

Hvis du gerne vil få Gud til at trække på smilebåndet, 
så skal du bare fortælle ham om dine fremtidsplaner.

Citatet stammer fra den ukrainske bokser Oleksandr Usyk. Citatet er sikkert ikke hans egen opfindelse men det var det svar, han gav, da han blev spurgt af en sportsjournalist, hvorvidt han havde tænkt sig at bokse mod verdensmesteren i en vægtklasse over sig egen – noget som meget få boksere har gjort.

Du har sikkert aldrig hørt om Oleksandr Usyk, hvis du ikke som jeg er tilhænger af en god boksekamp. 
I modsætning til, hvad man populært hører om boksere, især hvis man skal være politisk korrekt i intellektuelt selskab, så er det ikke de tungeste og kraftigste, der vinder. Det er heller ikke de dummeste. Det er de klogeste, mest strategiske og mest velforberedte. Det er de mindre kloge, der får hjerneskader og bliver demente før tiden. Myten om den dumme bokser, der som standard har fået smadret hjernen ud, er blot en myte.

En kort bio om Oleksandr Usyk inden vi går videre:
Han blev ulympisk mester i sin daværende vægtklasse (cruiservægt, klassen under sværvægt) i 2012. Han har som den eneste vundet samtlige bælter i cruiservægt og er nu også verdensmester i sværvægt (i forbundene WBA, IBF, WBO og IBO), hvor han er gået op mod de tungeste drenge i verden, selvom han kun lige er kravlet over vægtgrænsen. For ganske nyligt i sen-september 2021 har han taget titlen fra den britiske superstjerne Anthony Joshua, der for øvrigt også blev ulympisk mester i sin klasse i 2012. Kort fortalt er forskellen på amatørboksning og professionel boksning antallet af runder + brugen af hjelm – og at der i princippet ikke er penge i det.

Jeg tænker, at du måske sidder spørger dig selv, hvad pointen er med at bringe emnet boksning og denne skikkelse på banen i denne sammenhæng. Du hører måske også til de, der ikke bryder sig om tanken eller synet af folk, der tæver hinanden.
Men hæng ved, der er adskillige pointer.

Lad det også være fastslået, at boksning som en af de eneste sportsarter nulstiller tvekampen til sin urform. I det øjeblik klokken lyder, forsvinder alle muligheder for at undslippe – med mindre kampen er rigged, der er korrupte dommere, eller der forekommer doping. En mexikansk bokser for år tilbage blev også grebet i at have syet metalbolte ind i boksehandsken. Vi ser bort fra disse ekstremiteter. Boksning er kontant afregning ved kasse 1.

Ukraine

Et af emnerne, når vi taler om Oleksandr Usyk, er nationen Ukraine. Ukrainsk boksning har haft en perlerække af verdensboksere: Vladimir og Vitali Klitschko og Vasyl Lomachenko for at nævne et par stykker. Ukrainere har en national og historisk stolthed, der går tilbage til selve dannelse af Rusland. Kiev er Ruslands fødested i den første nation kaldet Kievan Rus. Og vi som danskere har måske en aktie i det, for det siges, at nogle brødre tilhørende en stamme af varangiere, som både danskere og svenskere gør krav på, blev hyret til at lede dannelsen af nationen.

Ukrainere har et historisk problem med Rusland fra Sovjettiden, og de glemmer aldrig Holodomor, massakren udført på befaling af Stalin, der udslettede halvdelen af den ukrainske befolkning. Hvis du vil kende grunden til denne verdenshistoriske udåd, så læs Den russiske revolution

Ukraine blev i 2012 udsat for et amerikansk NeoCon-CIA-statskup, der bragte et sammenkog af gammel-nazister og ny-fascister til magten. Formålet var tofold: At plyndre landet for ressourcer, som CIA og amerikanerne altid gør – og at stikke en giftig pløk ind i Ruslands forhave ved at iscenesætte en borgerkrig. Startskuddet var en ny massakre i Odessa, hvor agent-provokatører skød på politiet bagved en protesterende folkemængde for at fremkalde åben konflikt som påskud til magtovertaget. NATO var dybt involveret i det samtidige forsøg på at stjæle Krimhalvøen fra Rusland, Ruslands flådebase siden Zarina, Katarina den Store og hjemstedet for den russiske sortehavsflåde. Skulle Rusland rulle om på siden og frivillig overgive den til NATO, blot pga vest-propaganda? Nedskydningen af et fly fra Malaysia, hvor alle data blev stjålet af NATO og smurt af på russerne, var en del af svinestregen. Det var i samme periode, hvor russerne blev formelt og legalt inviteret til at hjælpe syrerne med at nedkæmpe CIA-Mossad-Saudi-projektet ISIS. Den siddende pseudopræsident, Joe Biden vha. hans narkoman-søn, modtog mange-million-bestikkelse fra firmaer i Ukraine og lignende firmaer i Kina.

Hvorfor alt det historiske påstyr om Ukraine! Fordi landet har den bedste landbrugsjord i hele verden. Den sorte jord. Europas brødkurv kaldte man Ukraine. To kodeord om det politiske påstyr: udtømning og nedlukning. Det var det, som nedslagtningen af de familieejede landbrug i Ukraine handlede om. Det var det, som revolutionen i 1917 handlede om.

Et andet af emnerne er Den Ortodokse Kirke i Rusland og dermed også Ukraine. Den er meget stærkt i den folkelige bevidsthed. Hvilket bringer os tilbage til bokser-skikkelsen, Oleksandr Usyk, der udover at være en folkehelt i Ukraine nu også er en populær skikkelse internationalt. 

Hvad skyldes det?

Det umiddelbare svar er Usyks succes i bokseringen, hans maskulinitet og hans humor.
Der findes en hel stribe af videoklip på internettet, hvor han tager pis på de dumme sportsjournalister.
Men et overset men til gengæld væsentligt element er hans gudstro. 
Når han ankommer til bokseringen, er det iført en halskæde med kors. 
Dernæst lægger han sig på knæ i sit bokserhjørne og udelukker sit publikum for en stund, mens hans modstandere i mellemtiden går rundt i manegen og pumper deres ego. 
Han har altså en indre styrke via sin religiøsitet.

Når han har vundet en kamp, smider han sig på knæ på canvas’en i en akt af taknemlighed.
Direkte adspurgt om hvad hans ‘budskab’ er til verden, bliver han tavs i nogle sekunder, hvorefter han siger: Alt, hvad jeg gør, er til Guds ære.
Interessant. Det var det samme, som J.S. Bach skrev som det sidste i sine partiturer: Soli Deo Gloriaalene til Guds ære.
Altså en musikalsk bokser. En stribe andre videoklip viser, hvordan han under sin træning hele tiden bryder ud i dans. Et af hans signaturer er hans benarbejde. Som Muhammed Ali sagde: Jeg vil danse som en sommerfugl og stikke som en bi. I 2018 modtog Usyk Mohammed Ali-prisen.

Det er almindeligt i den professionelle bokserverden, at aktørerne kører et blærerøvs-mediestunt af, hvor de sviner deres modstandere til og nedgør dem før en kamp. Og medierne, som de svinehunde, de er, kaster sig savlende over det. Usyk nægter at spille det spil og sviner aldrig sine modstandere til. Han driller dem, men han nedgør dem aldrig uopfordret. Han smiler af dem, han trækker på skulderen, hvorefter han straffer dem for deres hybris i ringen. 

Efter en vunden kamp, er den ukrainske bokser den første til at gå over det det modsatte ringhjørne for respektfuldt at omfavne sin nmodstander og se, om han er OK. I kampen mod Anthony Joshua, der er blevet kaldt for den største kamp i nyere tid på en propfyldt Tottenham Stadium med 60.000 publikummer, er der en situation i slutningen af kampen, hvor Joshua er ud i tovene. Usyk kunne have smadret ham definitivt, men han træder tilbage og afstår fra det. Klokken ringer og kampen er slut. Bagefter er han citeret for at sige, at ‘min modstander har også kone og børn’.

Der er noget på færde her, der er værd at bemærke. Denne boksers publikum = hans fans i både øst og vest kan li’ stilen. Men jeg tror, det stikker dybere end som så. Verden er på udkig efter helte og ikoner, der demonstrerer integritet, mod og dybde, som er voksne og respektfulde mennesker, og som ikke er opslugt af deres megalomane ego. Der skal decideret mod til i dag at stå ved sin gudstro – i særdeleshed i det gudsforladte Vesten. Det er derfor, at udvandet-tandløs coaching-buddhisme og angstdæmpende valium-stil mindfulness er blevet populær, for buddhismen taler ikke direkte om Gud, og i den udvandede form når man aldrig så langt som til at opdage tvekampen – en arketype, at Gud var der hele tiden, og at manglen på direkte tale er beregnet på selve mødet med Gud.

Og Jakob kæmpede hele natten mod englen.
Men da det blev morgen så han, at det var hans egen Gud, han kæmpede imod.

Se også Tvekampen

Vi kender den arkethypiske tvekamp fra den nordiske mytologi (Heimskringla).
Som Jakob med englen ved Thor ikke, at det er midgårsormen, alderdommen og havets dybder, han kæmper imod.

NB! Denne artikel er skrevet, før det lykkes CIA, amerikanerne og NATO af provokere russerne til at starte en invasion af Ukraine. Derom senere.

—– o —–

Download OVERETAGEN som PDF

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *